Jippi!

Nu har vi kattungar! Födda den 14/3

Mer info under KattungarBilder kattungar och film här 3, 5 vecka

Här finns info om mamma Cher och hanen till kullen, mer info under Planer 


Foto:Olivia Soliz Sjögren

Molly (Amentis Grace Kelly)

Jag skulle vilja påstå att jag alltid har älskat katter. Min första katt tjatade jag mig till som sexåring. Det var en stallkatt som fått ungar och jag ville absolut ha en. 

Min första birma köpte jag 1995. Jag blev får första början fäst vid deras skönhet, den silkiga pälsen och de vackra ögonen att det sedan finns en underbar berättelse/ legend om dess ursprung som tempelkatten gör ju det hela än mer förtjusande.

Min första kull tog jag 1996 på min första hona en blåsköldpadda vid namn Santorini. Sedan hade jag ett uppehåll under ett antal år och började inte igen förrän 2012. Jag köpte en avelshona av en bekant, en brunsköldpadds hona på 4 år som hette Amentis Grace Kelly, kallad Molly (ses på bilden vid sidan). Först tvekade jag, en vuxen katt, risk för att det ska börja kissas osv. Men det har inte varit några som helst problem, Molly har skött sig exemplariskt och inte missat lådan en enda gång. Det blev tre kullar efter Molly och vi har behållit en kattunge från hennes sista kull. Yasmine, en brunsköldpadda. Hon fick två kullar och är nu kastrat och har flyttat till en tjej bara någon mil härifrån där hon får njuta av att ha en alldeles egen människa och fullt med fokus på bara henne. Jag behöll en hona från hennes ena kull och det är Haniel som är en ljuvlig liten ängel. Precis som hennes namn betyder är hon en underbar individ som skänker mycket glädje.

Ambitionen med min uppfödning har aldrig varit att ta massor med kullar, utan någon kull per år. Jag är mycket noga med att bevara en god typ, ett mjukt och tillgivet temprament, en fin pälskvalité, vacker ögonfärg och en god hälsa. Val av hane är ytterst viktigt och sker alltid i samråd med uppfödare med mer rutin och erfarenhet än jag själv. 

Utställning är inte mitt stora intresse men jag tycker att det är av vikt att ställa ut och få en bedömning på de djur som ska gå i avel. Alla mina avelsdjur är utställda med minst ex 1, om de bara är utställda som ungdjur. Annars är det CAC och Flisan som toppar med att vara Champion vilket man blir med tre CAC. Ska man sedan vidare till internationell Chamion så måste man bege sig utomlands och det har jag nog inte tänkt göra. 

Min erfarenhet av birman är att de är tillgivna och sociala, tycker inte om att vara ensamma för mycket, fungerar bra ihop med andra djur som hundar och andra katter. Tycker om barn så länge de behandlas med varsamhet förstås. Vill alltid vara med, när det ska tittas på TV, läsa tidning, sy eller sitta vid datorn. Då kan man räkna med en hjälpande tass. Birman är lite mitt emellan en hund och en katt på något vis. Kort och gott - mycket social, lättskött, tillgiven, trogen sin ägare, lekfull och lite påhittig, intelligent och en underbar livskamrat!